3e Chess League 2012/13

Vandaag was het zover; het 3e Chessleague toernooi werd gehouden in de Meevaart. Vele kinderen kwamen naar de Meevaart om een gooi te doen naar die felbegeerde bekers. Uiteraard is het niet mogelijk om het toernooi te organiseren zonder hulp van vele sponsoren; om er een paar te noemen; Stadsdeel Oost, Rotary Oost en Meevaart community. Dank Hiervoor! Vrijwilligers waren er ook genoeg; naast Mustapha Eljarmouni waren aanwezig, Freddy de Greef (indeling), Elco Hakvoort (tafelleider groep D), Remy Hakvoort( tafelleider groep C), Tom (tafelleider groep B), Bert van de Laar (tafelleider groep A), Roger, Harry, Marga, Mohammed.

Ondanks dat er tegelijkertijd ook het Basisscholen Kampioenschap werd gespeeld, gaven toch veel kinderen acte de présence. Verdeeld over 4 groepen werd er gestreden om de vele prijzen die er te winnen vielen. In totaal werden 7 rondes geschaakt. Dankzij de vlotte indeling van Freddy en hulp van vele vrijwilligers, verliep alles heel soepel. Voor de kinderen waren er, om de innerlijke mens te versterken na diep nadenken van een schaakpartij, bij de bar heerlijke kaastosti’s te bestellen. Daarnaast kon er ook limonade gedronken worden. Om eerlijk te zijn, maakte ook de begeleiding dankbaar gebruik van dit aanbod. En dan nu over naar het verslag van de verschillende groepen.

Winnaars Groep D

Winnaars Groep D

In groep D was het spannend tot de laatste ronde. Zo hadden in ronde 6 (1 ronde voor het eind dus), 5 kinderen al 5 punten verzamelt en moesten dus onderling gaan strijden om de winstplekken. De groep bestond uit 9 jonge kinderen uit geboortejaar 2004 en jonger. Er werd leuk geschaakt, veel herdersmatje geprobeerd (en met succes!) en soms per ongeluk ook de nodige stukken weggegeven. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het bleef spannend tot en met de laatste ronde. De nummers 5 t/m 1 zal ik hieronder vermelden. 5) Houdaifa met 4.0 pnt, 4) Miquel 5.0 pnt, evenveel als nummers 3 + 2, maar met minder weerstandspunten. 3) Abiya, 5.0 pnt (net iets meer weerstandspunten dan Miquel) 2) Ismael ook 5.0 pnt, maar weer iets meer weerstandspunten dan Abiya. Op de 1e plek is geëindigd; Jessy. Hij wist al zijn tegenstanders te verschalken met herdersmatje (zowel met wit als met zwart). 7 uit 7 dus! In een hogere groep, zal dit niet meer werken en krijgt hij het dus zwaar.

Winnaars Groep C

Winnaars Groep C

In groep C waren zowel hoogte als dieptepunten te aanschouwen. Ishara bijvoorbeeld, had het heel moeilijk in deze groep. Zonder bye (1punt), wist zij helaas maar 0,5 punt te verdienen. Aangezien zij toch een goede schaakster is, verwacht ik dat zij de volgende keer meer punten zal scoren. Ook in deze groep ging het lange tijd gelijk op; in een spannende nek-aan-nekrace, waarin een aantal verassende uitslagen te noteren vielen, was dit uiteindelijk de top 5. 5) Elvis haalde knap 4,5 pnt. 4) Stella werd op weerstandspunten 4e, maar het scheelde niet veel. Zij behaalde 5.0 pnt. 3) Yassine wist ook 5 punten te behalen, maar scoorde qua weerstandspunten net iets beter dan Stella. 2) Saifeddine had in de laatste ronde een bye, was hem op een totaal van 5,5 pnt bracht, genoeg voor de 2e plaats. 1) de 1e plaats ging naar Raav, die 6 rondes wist te winnen en een bye had, totaal 7 uit 7 dus! Hulde.

Winnaars Groep B

Winnaars Groep B

Ook in groep B werd prima geschaakt. Menig schaker uit deze groep wist mat te zetten met koning + toren. Het ging wel niet allemaal even vlot, maar bij de meeste kinderen lukte het uiteindelijk wel om de volle buit binnen te halen. De winnaars van deze groep zijn als volgt; 5) Loran, 3 pnt. 4) Ferdi wist 0,5 pnt meer te halen en eindigde dus op 3,5. 3) Jan wist 4 punten bij elkaar te sprokkelen. 2) De 2e plaats ging naar Andy Huyn met 5,5 pnt. 1) De eerste plaats ging overtuigend naar Job, met een indrukwekkende score van 7 uit 7!

Winnaars Groep A

Winnaars Groep A

Het wordt wat saai, maar ook in groep A waren er vele spannende potjes, hoewel een paar keer toch een snelle Herdersmat te noteren viel. Dat mag natuurlijk op dit niveau niet gebeuren. Maar ook werd duidelijk dat sommige schakers van de lagere groepen echt wel hogerop moeten. Spannend om de eerste plaats bleef het ook hier met na de voorlaatste ronde maar liefst 3 spelers een score van 5 punten. Dit waren Abdel El Bakali, Luuk van Steenvoorden en Mark Honkoop. Abdel wist zijn laatste partij snel te winnen waardoor hij zeker op zes punten kwam, maar Luuk en Mark speelden tegen elkaar. In een echt spannende strijd toonde Mark zich de sterkste en nu ging het om de weerstandspunten. Ook hier was Mark de beste (terecht, hij had ook zijn onderlinge partij tegen Abdel gewonnen) en eindigde daardoor als eerste en kampioen van de A-groep. Tweede werd dus Abdel en derde de van Mark verliezende Luuk. Ook een mooie score had Philip Odle met vier punten op de vierde plaats en Andy Huyn met 3,5 op de vijfde plaats. Al met al werd er tot het eind op het scherpst van de snede gestreden en hadden alle deelnemers een leuke en spannende de schaakmiddag.

De vrijwilligersbrigade

De vrijwilligersbrigade