Chess League 25 september

Op 25 september ging de eerste Chessleague van het seizoen weer van start. Locatie was de Archipel, centraal gelegen in de Amsterdamse Indische buurt.

Grote vernieuwing is dat allen voor het eerst samen spelen in één grote groep. In het ‘Zwitserse’ systeem kan iedereen tegen iedereen uitkomen. De prijscategorieën houden rekening met de sterkte van de spelers, zodat alle kinderen een goede kans hebben op een prijs. Ook goed voor hun schaakcarrière is het bijhouden van alle scores, die meetellen voor de KNSB ratings.

Terzijde in de kantine is het mogelijk een kansje te wagen tegen een aantal echt sterke spelers, namelijk

 • Piet van der Weide, in jaren ’70 Nederlands kampioen met het team van Watergraafsmeer
 • Hing Ting Lai, NL 2-voudig jeugdkampioen tot 20 jaar
 • Tjan Ho Lai, jeugdkampioen van het Barlaeus gymnasium.
 • Allemaal kampioenen dus.

  De regels zijn strikt. “Aanraken is zetten” is zoiets. Denken met je handen is bij schaken gevaarlijk. Een stuk dat is aangeraakt moet je gaan zetten en dat kon wel eens een heel slechte zet zijn. Datzelfde geldt voor loslaten van het stuk. Terugzetten is dan niet meer toegestaan.

  Ouders worden snel verwijderd uit de wedstrijdzaal, de concentratie is hoog. En uiteindelijk is het, zoals altijd belangrijk in Amsterdam, heel gezellig. Door deze spelopzet hebben alle kinderen een goede kans op één van de drie prijzen per groep. In groep D zijn er zelfs 4 prijzen te vergeven.

  Het was een heel geslaagde dag. En op 16 oktober is alweer de volgende chess league.

  De prijswinnaars per groep:

  GROEP A.
  1. Rufus Ang 6,0 punten
  2. Max de Vreugt Pezo 5,5 punten
  3. Jack ter Voort 5,5 punten

  Groep B.
  1. Jule Cordes 5,0 punten
  2. Jack Weyer 4,0 punten
  3. Mats Waersegers 4,0 punten

  Groep C.
  1. Jay Coffeng 5,0 punten
  2. Kayen Chardon 4,0 punten
  3. Mirco Bongers 4,0 punten

  Groep D.
  1. Aki Noguchi 3,0 punten
  2. Floris Kenbeek 3,0 punten
  3. Maxim Telegin 2,5 punten
  4. Segolène Lieuw 2,5 punten

  CHECK UPS per ronde

  RONDE 1.
  In de eerste ronde gingen allen na een korte uitleg snel van start. Sommigen gaan snel mat, de rest speelt onverstoord door.

  Bij het gevecht tussen Matei Rusu uit groep D en Segolène Lieuw uit groep C klinkt de vraag: “Is het mat?”. Nee, want de zwarte koning kan nog een pion slaan. Het spel gaat door. Het verbeten gevecht ging nog een tijd door maar zwart verloor toch. Winst voor Matei Rusu.

  In groep B volgt tussen Ole Meindersma en Juliëtte van Rijswijk de enige remise deze ronde. Juliëtte zet de witte koning pat met haar dame en koning.

  RONDE 2.

  De volgende ronde speelt Juliëtte van Rijswijk tegen Milo Broerse. Arbiter Jonathan stelt vast dat het mat is, Milo wint.

  In groep D bij de wedstrijd tussen Maxim Telegin en Nadine Koch geeft Jonathan ook in het Engels uitleg. Er is sprake van een internationaal speelveld.

  Aan het eerste bord slaat Jule Cordes (B) een belangrijke slag tegen David le Cessie (A) door een ongedekte toren te slaan. 3 zetten later geeft zwart op. Jule wint.

  Tussen Rozan Hillebrandt (C) en Floris Kenbeek (D) blijft het lang spannend maar de koningsstelling komt open te liggen. Rozan wint met wit even later een een kwaliteit: toren tegen loper. Zwart heeft 1 dame. Wit 2 torens, 1 paard en een mogelijk te promoveren pion. De dame slaat een toren; nu heeft wit een overmacht. In de angst om de klok en de tijd met nog slechts 5 minuten te gaan, zet zij hem alsnog pat. Zo wordt het alsnog gelijkspel.

  RONDE 3.

  Tussen Nadine Koch en Ksenia Lavryshko breekt een damesgevecht uit. Ksenia heeft met zwart veel materiaal voorsprong. 1 toren en 2 paarden. De vraag klinkt ‘Geef je op?’. Nee, is het antwoord. 1 zet later toch wel.

  Aan veel borden gaan vingers gaan omhoog met vragen als: Is het mat? Vervolgens wordt de uitslag genoteerd.

  RONDE 4.

  In groep A staat de witte toren van Jack ter Voert op H1 met een gepende pion met een toren ertegenover. De pion gaat verloren. Later wint David le Cessie met zwart nog een extra toren voordeel en heeft dan 2 tegen 1 toren in een eind-middenspel met veel pionnen. De pion op a2 dreigt te promoveren, verhinderd door de toren op a1. Echter door de 2 samenwerkende torens, gaat de ene op b1 staan, en wordt geslagen door de toren. De pion slaat terug en een grote overmacht volgt.
  Binnen enkele zetten zet David de witte koning van Jack vakkundig mat. Zwart wint.

  Segolène Lieuw (D) met wit tegen Mario Romalho (C). De zwarte koning komt in het nauw. Wit wint een toren tegen een paard.
  Later heeft Segolène een dame en 1 pion tegen een zwarte pion.
  Doordat de dame niet was gedekt ging deze verloren en later ook haar pion. Uiteindelijk zet Mario haar pat, zodat het duel in gelijkspel eindigt.

  RONDE 5.

  Een heus damesgevecht tussen Segolène Lieuw (D) en Kseniia Lavryshko (C). Bij een lastige pionnenstand op h2 en g2 gaan Segolène’s toren verloren die ze juist voorstond. Gelukkig heeft wit nog 3 pionnen op de damevleugel, waarvan 2 niet lang meer te leven hadden. En daarmee was ook die dreiging dreiging.
  Dan heeft Kseniia met een extra loper een groot voordeel. Zij zet schaak met de zwarte toren en valt tegelijk de ongedekte witte toren aan, maar de witte koning loopt weg. De witte toren van wit ging er dus ook af.
  Daarna promoveerde de zwarte pion en duurde het niet lang meer of zwart won. Alsnog winst voor Kseniia Lavryshko.

  Nadine Koch uit groep D en William Kingaman van groep C bereiken uiteindelijk een stelling met een zwart paard en koning tegen een koning. Verder zijn er geen andere stukken. Arbiter Jonathan stelt vast dat dit te weinig materiaal is om nog mat te zetten. William wil doorspelen totdat de vlag valt, maar de partij is en blijft gelijkspel, dus een remise.

  RONDE 6.

  In groep A tussen Jade Cheng en Max de Vreugt Pezo gaat het lang gelijk op. In deze lastige stelling verdedigt Max vakkundig. Jade krijgt met wit toch 2 pionnen voordeel en de druk op de stelling is groot. Uiteindelijk valt de witte vlag valt, dus Max wint alsnog met zwart.

  Een bord verder heeft Jack Weyer uit groep B grote problemen en staat materiaal achter tegen Rufus Ang (A). Op een gegeven moment staat Rufus rechtop en stoot tegen de tafel aan. Alles gaat goed maar de stelling ligt door elkaar. Een heel leger arbiters snelt toe om dit in goede banen te leiden. De stelling tussen Jade en Max wordt ook verstoord. Alles wordt toch nog hersteld en uiteindelijk was er winst voor Rufus met zwart.

  RONDE 7.

  Aan het eerste bord is het snel afgelopen tussen Rufus Ang en Max de Vreugt Pezo. Rufus wint en is daarmee de winnaar van groep A.

  Tussen Jack ter Voort (A) en Jay Coffeng (C) heeft Jack met wit materiaal voordeel. Hij wint het uiteindelijk.
  Jay had al een voorsprong van 1,5 punt in zijn groep zodat dit geen invloed meer heeft op de uitslag in zijn groep. Hij verliest de partij, maar wint wel groep C.