Verslag Vakantiekamp

Na het grote succes van Vakantiekamp tijdens de herfstvakantie in 2013, was het tijdens de krokusvakantie van 2014 hoog tijd om dat eens te herhalen. De krokusvakantie duurde van 24 t/m 28 februari. Vakantiekamp is speciaal bedoeld voor kinderen uit de Indische Buurt en biedt activiteiten aan voor kinderen tussen de 6-14 jaar. Alle activiteiten hebben een educatieve, culturele of sportieve achtergrond. Alle kinderen hebben er dus baat bij. Vakantiekamp werd gehouden van maandag t/m vrijdag. In het weekend werden er geen activiteiten georganiseerd. De initiatiefnemer van het kamp is Mustapha el Jarmouni.

Vakantiekamp!!

Vakantiekamp!!


Het doel van het kamp is om kinderen uit de Indische Buurt tijdens de vakantieperiodes een dagbesteding aan te bieden. Deze dagbesteding is informatief van aard, dus de kinderen steken er nog wat van op ook. In tegenstelling tot de vorige keer werd het kamp niet gehouden in de Meevaart, maar in speeltuin Batavia, gelegen aan de Tidorestraat. Bij dezen wil ik graag de medewerkers van Batavia, Jan & Dinie, Hamza en Ricardo danken voor hun steun en tomeloze inzet. Tevens wil ik alle vrijwilligers bedanken voor hun grote bijdrages aan het project. Zonder deze steun was het niet mogelijk geweest om alles in goede banen te leiden. Verspreidt over de week waren er diverse activiteiten georganiseerd; zo konden de kinderen een toneelles volgen over de kunst van het improviseren, waren er diverse sport en spel middagen, knutselen, schaken, was er een groot scala aan (bord)spelletjes beschikbaar, een repetitie van het Nederlands Philharmonisch Orkest en organiseerde Stichting Angoramuis een disco en een voorstelling.

Speeltuin Batavia is een schitterende plek voor de kinderen om de hele dag te spelen. Onder toezicht oog van ervaren begeleiders (Jan, Hamza, Ricardo), kunnen de kinderen zich uitleven op het voetbalveld, de schommels, klimrek of de zandbak. Voor ieder wat wils dus. Binnen werden andere activiteiten georganiseerd. Spelletjes spelen, knutselen en schaken kon de hele dag gedaan worden. Bij het knutselen werden verschillende kleurplaten, schilderijen en portretten gemaakt. Hele doeken werden beschilderd met als thema “Vakantiekamp”. Ook de schaakstukken werden zeer regelmatig gebruikt. Erg mooi om te zien was dat kinderen elkaar de regels van het schaakspel gingen uitleggen. Zo kon het gebeuren dat iemand die aan het begin van de week nog nooit had geschaakt, aan het einde van de week al hele partijen zat te spelen. Diverse schakers speelden verschillende schaaktoernooitjes. s’Ochtends konden de kinderen of in de speeltuin spelen of binnen activiteiten doen. Zo tegen het middaguur kon een groepje in de keuken van Batavia komen koken. Dat werd dat bij het middageten
opgediend.

Maandagmiddag stond de toneelles op het programma. Deze werd gegeven door Steyn de Leeuwe. In diverse rondes konden de kinderen leren wat het inhoudt om acteur te zijn. Het onderwerp van de workshops was improvisatie. De kinderen gingen aan de slag met alle tips en zo ontstond er in elk groepje uiteindelijk een verhaal dat geheel improviserend tot stand was gekomen!

Dinsdagmiddag stond er een Bingo op het programma. Mustapha Eljarmouni had voor diverse prijzen gezorgd. Daarna was het een drukste vanjewelste, met zo nu en dan een valse bingo, maar de meeste kinderen hielden hun kaartjes goed bij en konden dus een prijs ophalen.

Woensdag hadden de heren van Batavia een buitenactiviteit geregeld. Er was een luchtkasteel en voetbaltoernooi. Heel veel kinderen uit de buurt kwamen ook, dus het was ontzettend druk. Druk, maar wel heel gezellig.

Donderdagochtend konden de kinderen naar de repetitie van het Philharmonisch Orkest in de NedPHO-koepel aan het Obiplein. Susan Brinkhof, een van de leden van het orkest heeft dat mogelijk gemaakt. Hierbij kregen de kinderen uitleg over de rol van de dirigent, concertmeester, soorten instrumenten en hun namen. Na deze inleiding was het de hoogste tijd om ons oor te luisteren te leggen bij het Orkest. Na 20 minuten moesten wij helaas de repetitie alweer verlaten, maar konden de kinderen zich nog storten op het invullen van het schema van alle muziekinstrumenten die zij gezien hadden in het orkest. ’s Middags konden de kleinere kinderen (t/m 8) disco dansen bij AngoraMuis. De grotere kinderen konden bij Batavia disco vieren. Marie-Jose wist van vele culturen de dansen te integreren tot 1 grote voorstelling. Uiteraard konden de kinderen ook meedoen.

Vrijdagmiddag was er een andere activiteit van Angoramuis. Een voorstelling getiteld “de winterfee”. De kinderen vonden het ontzettend leuk. De voorstelling ging over de winterfee; zij moet een opvolgster hebben en de kinderen helpen mee om die te vinden. Het kamp was een groot succes. Er kwamen +70 kinderen op af. De volgende vakantie komt er zeker weer een kamp.