2e Grand Prix Indische Buurt 23-2-2014

Op zondag 23 februari was weer de 2e Grand Prix Indische Buurt. Er waren heel veel inschrijvingen en we hadden uiteindelijk 8 groepen. We hadden wat problemen met de printer waardoor de 1e ronde uiteindelijk iets later begon. Er waren tijdens het toernooi twee beren Elco Hakvoort en Jan Roebers. Er waren een aantal vrijwilligers en ouders voor als tafelleiders: Bert van Laar tafelleider groep 1 en 2, Kenzo Dolce tafelleider groep 3, Vladimir Kutchoukov tafelleider groep 4, Bart Bleeker tafelleider groep 6, Evert Jan Karman tafelleider groep 7, Ben van Duivenoorden tafelleider groep 8. Groep 5 werd door iedereen gedaan. Deborah en Pjotr waren de scheidsrechters en Youssef en Pjotr waren de indelers. Aan het einde van het toernooi was er vlak voor de prijsuitreiking muziek van leden van het Nederlands Symfonie Orkest dat muziek speelt bij het Obiplein ook in Amsterdam Oost. Nevin Ozotuk wethouder in stadsdeel deed de prijsuitreiking en hierdoor werd het toernooi op een feestelijke manier afgesloten. Iedereen bedankt en tot de volgende keer!

Alle Bekerwinnaars

Alle Bekerwinnaars

Groep 1

In de eerste groep was het een stuk spannender. Martijn Haan eindigde helaas roemloos onderaan. Kasper Bleeker vergaarde 2 punten en kwam op de zevende plek terecht. Leon Huyn met 2,5 op zes en zijn broer Andy met 3 op vijf. Leon Reina deed het me 4,5 punten heel behoorlijk, maar net niet genoeg om in de prijzen te vallen(vier) Dat was wel weggelegd voor Sipke de Boer die met een prachtige 5 score op de derder plaats eindigde. Jeroen van den Berg en Daniël Kutchoukov hielden elkaar tot het einde toe in evenwicht met 5,5 punten. Helaas voor Daniël ging de eerste plaats naar Jeroen omdat die het volgens een ingewikkelde berekening iets beter gedaan had tegen de anderen. Deze berekening heet Sonnenborn-Berger, maar dat mogen jullie vergeten. Het was weer een fantastisch feest met een groot aantal kinderen die er een heel leuk en gezellig schaakfeest van maakten. (Bert van Laar)

Winnaars Groep A

Winnaars Groep A

1 Jeroen van den Berg 5,5pt
2 Daniel Kutchoukov 5,5pt
3 Sipke de Boer 5pt
4 Leon Reina 4,5pt
5 Andy Huyn 3pt
6 Leon Huyn 2,5pt
7 Kasper Bleeker 2pt
8 Martijn Haan 0pt

Groep 2

In groep 2 van de Grand Prix was er duidelijk één grote winnaar. Maar eerst de anderen: Erik Oomen bleef met één puntje steken op de achtste plaats, en Jonah Nienkemper eindigde met twee op de 7e plaats. Jeffrey Huyn en Jessie Mang deelden de vijfde plaats met drie punten. Op de gedeeld 3e plaats eindigden Loran Sahin en Stanley Huyn, waarbij Loran de derde plaats kreeg toebedeeld op onderling resultaat; Loran won van Stanley. Ischa Abraham deed het heel goed met 5 punten en kreeg de mooie beker voor de tweede plaats. Rugved Adavatkar won zijn eerste zes partijen eigenlijk vrij gemakkelijk en werd glorieus kampioen, ondanks het feit dat hij plotseling en onverwacht in de laatste ronde verloor van Jonah Nienkemper. Daar dat zal wel concentratieverlies geweest zijn daar hij toch al kampioen was. (Bert van Laar)

Winnaars Groep 2

Winnaars Groep 2

1 Rugved Adavatkar 6pt
2 Ischa Abraham 5pt
3 Loran Sahin 4pt
4 Stanley Huynh 4pt
5 Jeffrey Huyn 3pt
6 Jessie Mang 3pt
7 Jonah Nienkemper 2pt
8 Erik Oomen 1pt

Groep 3

In groep 3 stond Kazimir lang bovenaan. Hij had na ronde 4, 3,5 uit 4 echter werd hij op de voet gevolgd door Aadi, Nick en Kavya met 3 punten. In de 5e ronde verloor Kazimir echter van Nick en Aadi won van Ingo en werd zo samen met Nick de nieuwe koploper. Daarna speeld Kazimir en Aadi tegen elkaar. Kazimir wilde geen eeuwig schaak in een lastig eindspel en speelde zijn koning verder weg van zijn pion hierdoor verloor hij de partij nog. Nick won van Kavya en in de laatste ronde hadden Nick en Aadi 5 uit 6. Aadi speelde de laatste ronde remise waardoor Nick, die won van Thomas, uiteindelijk 1e werd met 6 uit 7. Kazimir die de laatste ronde won werd 3e met 4,5 punt. (Pjotr van Nie)

Winnaars Groep 3

Winnaars Groep 3

1 Nick Strubbe 6pt
2 Aadi Pathwadhan 5,5pt
3 Kazimir Lovink 4,5pt
4 Rohan Gisiawan 4pt
5 Kavya Raulji 3,5pt
6 Ingo Bello 2,5 pt
7 Thomas Kutchoukov 2pt
8 Dalya Mang 0pt

Groep 4

In groep 4 was het lang heel spannend. Iedereen won van iedereen en een ronde voor het einde waren er 5 met 4 punten. De laatste ronde was dus allesbeslissend. Jimmy won van Milan, Houda won van Charles en Romke had een ronde vrij en kwam daarom ook op 5 punten. Hierdoor werden Charles en Milan gedeeld 4e. De top drie eindigden allemaal met 5 uit 7. Op S.B. punten werd het uiteindelijk beslist en daardoor werd Houda 3e, Romke 2e, en Jimmy 1e. (Pjotr van Nie)

Winnaars Groep 4

Winnaars Groep 4

1 Jimmy Zheng 5pt
2 Romke de Boer 5pt
3 Houda El Jarmouni 5pt
4 Milan Khorram 4pt
5 Charles Molin 4pt
6 Boris Lont 3pt
7 Eline Roebers 2pt

Groep 5

In groep 5 was iedereen aan elkaar gewaagd. In ronde 6 hadden, Ananta, Anne, Yassine en Basit 3 uit 5 en lag alles open voor plek 2 en 3. Saifeddine had afstand genomen met 5 uit 5. Ananta won de laatste 2 ronden van Wilhelm en Anne waardoor hij met 5 punten 2e werd. Saifeddine won uiteindelijk alleen de laatste ronde en werd met 6 uit 7 1e. Voor de 3e plek was het heel spannend. Serge, Anne en Yassine eindigden op 4 uit 7, op onderlinge resultaat werd Serge uiteindelijk 3e. (Pjotr van Nie)

Winaars Groep 5

Winaars Groep 5

1 Saiffaidine Jamali 6pt
2 Ananta Wibisono 5pt
3 Serge Johanns 4pt
4 Anne van Gend 4pt
5 Yassine Afassi 4pt
6 Basit Ali 3,5pt
7 Wilhelm Burger 1,5pt
8 Janat Ali 0pt

Groep 6

In groep 6 was het na 4 ronden nog heel spannend. Amine had alles gewonnen en Vivienne, Aditya en Lukas hadden 3 uit 4. Lukas won in ronde 5 van Aditya en in ronde 7 won Lukas van Vivienne. Amine bleef ook winnen en had voor de laatste ronde 6 uit 6 gevolgd door Lukas met 5 uit 6, Lukas had alleen van Amine verloren. Amine had de laatste ronde genoeg aan een remise tegen Aditya. Omdat Vivienne de laatste ronde won eindigde ze samen met Aditya met 4,5 uit 7 op de 3e plek. Vivienne won in de 2e ronde van Aditya waardoor zij op onderling resultaat 3e
werd. (Pjotr van Nie)

Winnaars Groep 6

Winnaars Groep 6

1 Amine Alami 6.5pt
2 Lukas Boven 6pt
3 Vivienne Chen 4.5pt
4 Aditya Mahesh 4.5pt
5 Maarten Karman 3pt
6 Arnon Zandt 2pt
7 Tyrese Fernand 1pt
8 Kevin Klaren 0,5pt

Groep 7

Groep 7 was met tien deelnemers de grootste groep, dus er moesten meer rondes gespeeld worden en er was nauwelijks tijd voor pauze, en de strijd was heftig! Na de derde ronde stonden Jonathan en Duncan aan kop met beide 3 uit 3. Deborah vroeg mij bij ronde 4 om de partijen vijf minuten eerder af te ronden, want ‘na zoveel partijen worden ze moe en zijn ze meestal vanzelf eerder klaar’. Niet dus: aan de meeste borden was na twintig minuten spelen de strijd nog in volle gang en stonden nog bijna alle stukken op het bord. Jonathan nam de leiding, Selina kwam in de race voor een tweede plaats. Jonathan won de groep met 9 uit 9, en mag bij het volgende tournooi vast en zeker in een hogere groep mee gaan doen. De strijd om de tweede en derde plaats was tot op het einde erg spannend. Abiya liep net de beker mis door in de laatste ronde te verliezen, waardoor Duncan en Selina eindigden als tweede en derde. (Evert Jan Karman)

Winnaars Groep 7

Winnaars Groep 7

1 Jonathan Chen 9pt
2 Duncan Klaren 6.5pt
3 Selina Huynh 6pt
4 Abiya Alami 5.5pt
5 Levi Friedman 5pt
6 Simon Boven 3.5pt
7 Joseph Boven 3,5pt
8 Ismael El Jarmouni 3pt
9 Suvan Patwardhan 1,5pt
10 Jasmijn van Gend 1.5pt

Groep 8

De laagste groep van het toernooi had een meerderheid aan meisjes. Vijf tegen drie. In deze leeftijdscategorie komt dat wel vaker voor, geloof ik. Toch waren het uiteindelijk de drie jongens die bovenaan eindigden en er met de prijzen vandoor gingen. Sommige meisjes leken het vooral als een gezelschapsspel te beschouwen, keuvelden er tijdens de partij lustig op los en leken het reuze naar hun zin te hebben. De jongens bleken vooral betere afmakers aan het begin van een partijtje. Het grootste verschil met de meisjes was dat ze het herdersmat al onder de knie hadden. Kwamen ze in een eindspel terecht, dan hadden ze evenveel moeite als de meisjes om de tegenstander schaakmat te zetten. Mijn voorlopige conclusie is dan ook dat een les in herdersmat voor de meisjes de eindrangschikking in deze groep volledig op z’n kop zou kunnen zetten. In vrijwel elke ronde waren drie van de vier partijtjes al na enkele minuten beslecht in het voordeel van deze ‘theoriekenners’, terwijl de laatste partij tot het eind toe voortduurde, waarbij meestal sprake was van een ongelijke strijd tussen een kale koning enerzijds en een heel leger aan stukken en pionnen anderzijds, dat er regelmatig wel in slaagde de eenzame koning pat te zetten, maar tot mat kwam het- zonder uitzondering- nooit. De notie ‘pat’ leek niet al te zeer door te dringen, maar het maakte geen grote emoties los. Dat gebeurde aanvankelijk wel na een verliespartij van éen van de meisjes. Ze barstte in een hevig snikken uit na verlies in de tweede ronde tegen de latere kampioen. Gelukkig waren er voldoende troostende begeleiders en hoorde ze dat ze weldra een nieuwe kans zou krijgen. Toen die zich aandiende en ze opnieuw verloor, was er geen vuiltje meer aan de lucht. In de laatste ronde was goed te zien dat de vermoeidheid toesloeg. Het werd meligheid troef. Er waren blijkbaar vriendschappen gesloten. De concentratie was een stuk minder en dar kostte de koploper bijna de kop. Maar juist op het moment dat ik kwam arbitreren, had zijn tegenstandster hem pat gezet. (Ben Duivenoorden)

Winnaars Groep 8

Winnaars Groep 8

1 Jack Weyer 6.5pt
2 Oscar Klaren 6pt
3 Erik Soellner 5pt
4 Louiza ElBahi 3pt
5 Mandy Zheng 2,5pt
6 Lina Adamu 2.5pt
7 Comfort Ofori 2pt
8 Fatima Alami 0.5pt