7e Chess League Oost

Begin juni was alweer de 7e Chess League van Amsterdam Oost. Het toernooi werd gespeeld op 2 juni om precies te zijn. Zoals gebruikelijk werd het toernooi in De Meevaart gehouden. De laatste tijd gebeurd het steeds vaker dat het toernooi niet op de begane grond wordt gehouden, maar op de 1e verdieping. Gelukkig laten de kinderen zich hierdoor niet van de wijs brengen en komen zij in grote getale naar De Meevaart.

Groep A

Winnaars Groep A

Winnaars Groep A

In groep A was het ontzettend spannend. Bijna alle deelnemers van de A-groep hebben wel eens met een beker in de handen gestaan, dus het mag duidelijk zijn dat deze schakers aan elkaar gewaagd zijn. Toch bestond er verschil tussen de nummers 10 (1punt) en nummer 1 (6 punten). Laatste van de groep was Jeffrey Huyn. Hij moet sowieso altijd opboksen tegen zijn broers, maar heeft daarnaast de pech dat hij soms in groep B speelt en soms in A. In B wint hij met gemak, maar in A heeft hij het erg zwaar. Toch Chapeau! Dan nu de winnaars: 5e is Daniel Kutchoukov geworden met een keurige 50%, oftewel 3 punten uit 6 wedstrijden. De beker voor de 4e plek ging naar Andy Huyn, die evenveel punten scoorde als Leon Reina, maar minder weerstandspunten wist te vergaren. Beide spelers haalde 3,5 punt. Leon eindigde dus op de 3e plek. Een andere Leon, namelijk Leon Huyn, wist de 2e plaats te bemachtigen. Hij scoorde 4,5 punt. Maar de onbetwiste leider van de dag werd Joppe Visch, met een overweldigende score van 6 uit 6!

Groep B

Winnaars Groep B

Winnaars Groep B

Er was een duidelijke top 5 in groep B. Akram en Leon Kohn, speelde tegen elkaar remise maar verloren van de andere toppers. En eindigde daarom als 4e en 5e. Anthony Huyn verloor alleen van de nummers 1 en 2. Vooral in zijn partij tegen Kasper speelde hij heel snel en was het jammer dat hij zo snel verloor. Boris speelde heel sterk en won van iedereen behalve Kasper en werd daarmee met 5 uit 6, 2e. De beste in groep B was overduidelijk Kasper Bleeker, met de volle 6 uit 6.

Groep C

Winnaars Groep C

Winnaars Groep C

Ook in groep C beleefde een mooie dag. Hier en daar werd er nog wel wat (te) snel geschaakt. En dan waren de gevolgen erg snel duidelijk: een nederlaag. Een aantal kinderen ondervond via deze harde leerweg dat je bij schaken vooral rustig moet nadenken. En dat gaat niet als je heel snel zet. Gelukkig waren er ook mooie partijen te bewonderen. In de C-groep lag er erg dicht bij elkaar allemaal. De nummers 8 t/m de nummers 5 behaalden allemaal 3 volle punten. Maar er kon maar 1 iemand met de 5e prijs vandoor gaan. Het werd Saifeddine. Hij behaalde meer weerstandspunten dan Daniel en Yassine. Er werd ook fel gestreden om de 4e t/m de 2e plaats. Deze kinderen behaalden uiteindelijk allemaal 4 punten. Dus ook hier spelen weerstandspunten een grote rol. 4e werd Amine, hij scoorde 8 WP. Yasmin scoorde 9 WP en werd 3e. Zo zie je maar, het verschil tussen winst en verlies ligt soms heel dicht bij elkaar. De 2e plaats ging naar Jonah. Hij behaalde 12 WP. Maar de 1e plaats ging naar Krishna. Ook hij behaalde 6 uit 6. Het begint bijna een gewoonte te worden om je groep te winnen zonder een partijtje te verliezen.

Groep D

Winnaars Groep D

Winnaars Groep D

In groep D werd ook op het scherpst van de snede geschaakt. De 6e ronde was de alles-beslissende ronde. Bij het ingaan van deze ronde was het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 5 1 vol punt. In theorie was alles dus nog mogelijk. Nadat het stof was opgetrokken zag de eindstand er zo uit; Dalya behaalde 3,5 punt en dit was genoeg voor de 5e plaats. Miquel scoorde een halfje meer en kwam hiermee op de 4e plek. Angel scoorde ook 4 punten maar behaalde meer weerstandspunten dan Miquel en eindigde dus op nummer 3. De nummer 2 behaalde ook 4 punten maar scoorde weer meer weerstandspunten dan Angel; Steven werd 2e. En de beste van de D-groep was Selina. Zij scoorde weer een halfje meer dan de nummers 4 t/m 2 en werd dus 1e. Speciale vermelding wil ik Yassire nog geven. Hij verloor weliswaar al zijn potjes, maar vond het schaken veel te leuk om het zijn goede humeur te laten bederven. En zo hoort het; meedoen is belangrijker dan winnen.

Groep E

Winnaars Groep E

Winnaars Groep E

In de E-groep zitten kinderen die (nog) niet zo goed kunnen schaken. Het herdersmatje werd dan ook vaak met succes door zowel witspelers als zwartspelers met succes toegepast. Goed om te zien dat Lito na een lange periode van afwezigheid weer meedeed aan het toernooi. De strijd om de 5e plaats ging tussen Dilara, Lito, Comfort en Yassine. Zij scoorden allen 2,5 punt. Uiteindelijk scoorde Comfort ook nog de meeste weerstandspunten en ging er dus met de prijs vandoor. Dit tot grote teleurstelling van de anderen. Nieuwkomer in deze groep was Nadim. Hij maakte zich meteen bekend door de 4e plek op te eisen. Hij scoorde 3 punten. 3e werd Louiza. Vooraf maakte zij bekend dat als zij tegen haar vriendin Comfort zou moeten schaken, zij haar zou laten winnen. Maar toen het eenmaal zover was en Louiza zag hoe hoog zij stond in het klassement, besloot zij haar plannen te wijzigen en Comfort (misschien) de volgende keer te laten winnen. Deze keer ging het eigenbelang voor! Zij eindigde op 4 punten. De strijd tussen de 1e en 2e plek werd in een rechtstreeks duel uitgevochten in de laatste ronde. Het ging tussen Ismael en Thomas. Na een ingewikkelde strijd was Thomas de overwinnaar. Ismael eindigde op 5 punten en werd 2e, terwijl Thomas de volle 6 punten pakte uit 6 wedstrijden. Zo kon het gebeurden dat gebroeders Kutchoukov beide met een beker naar huis gingen.

Alle Winnaars

Alle Winnaars


Het 8e en laatste Chess League toernooi van Amsterdam Oost wordt gehouden op 30 juni. Ik hoop jullie dan weer allemaal te zien!