Grand Prix Schaakschool Indische Buurt

Op 20 januari was het GrandPrix toernooi van de schaakschool Indische buurt, in het sympathieke Meevaart in de Balistraat, een geweldig succes. En dit kwam niet alleen omdat 53 jeugdige Schakertjes de sterren van de hemel speelden maar ook omdat onze ruimtevaartheld André Kuipers, wiens roots in Oost liggen, langs was gekomen om de prijzen uit te reiken. Hoewel André overal met open armen wordt ontvangen, liet hij de kans om in Oost te stralen niet voorbijgaan. In zijn korte speech memoreerde hij nog even dat hij in de Commelinstraat zijn eerste SF-boek had gekocht, waardoor de basis voor zijn liefde voor ruimtevaart startte, en ook dat hij in Oost opgegroeid was en hij regelmatig bij zijn oma in de Indische Buurt kwam. Een uitnodiging om bij zo’n evenement in Amsterdam de prijzen uit te reiken kon hij gewoon niet afslaan. En misschien ook wel omdat hij zelf tweede is geworden in de competitie voor de grootste Nederlander en een beetje sympathie heeft voor Mustapha Eljarmouni die derde is geworden in de competitie voor Amsterdammer van het jaar. Wie zal het zeggen? Op de vraag of ze ook geschaakt hadden in de ruimte zei hij dat het wat lastig was met de zwevende stukken. Hoewel, dacht hij hardop, misschien wel een goed idee voor de volgende keer: met magneetjes onder de stukken.

Het toernooi

Het grandprix toernooi was een groot succes. 53 kinderen, waarvan het merendeel uit Oost zelf, speelden in 6 groepen. In de verschillende groepen klonken regelmatig vreugdekreten als er weer een mooie combinatie op het bord getoverd werd en ook waren er grote tranen als er stukken werden weggegeven of mat in één zet was gemist. Zoals een objectieve toeschouwer opmerkte: “Het niveauverschil was groot, het plezier in het spel, was bij iedereen gelijk.” Verheugend voor de organisatie was dat veel kinderen voor het eerst aan een officieel toernooi deelnamen, nadat ze eerst al voor dit echte werk zijn klaargestoomd in de chessleaque-toernooien, die toevalligerwijs ook door Mustapha worden georganiseerd. Opvallend was dat de grote sterren van het grandprixcircuit schitterden door afwezigheid. Maar niet getreurd: dit gaf een aantal outsiders de kans om te schitteren!

Groep 1

Winnaars Groep 1

Winnaars Groep 1

In groep 1 won de jonge Gilian Honkoop met 5,5 uit 7 het toernooi. Hoewel hij aangaf liever lui dan moe te zijn speelde hij energiek tot het eind, al wist hij maar nipt de VAS-ers Khoi Pham en Milan Varnica van zich af te slaan. Voor Khoi was het een beetje triest. Lange tijd lag hij een halfje voor en leek hij voor het eerst in zijn leven een grandprix toernooi te winnen, totdat hij in de val van Joessef Eljarmouni viel (ja, ja.. de zoon van..), die vanuit verloren positie terug vocht met twee vernietigende 7e rij torens.

Groep 2

Winnaars Groep 2

Winnaars Groep 2

In groep 2 was Job, die net tweede geworden was bij de D-kampioenschappen, de ster. Deze rustige jongen wist heel beslist elke aanval af te slaan en sloeg vooral toe tegen zijn directe concurrenten. Van deze concurrenten wist Kilian Hoekstra, na een bloedstollende partij tegen Timo de Haan, nog net beslag op de tweede plaats te leggen. Timo werd derde en wist daarbij net de onfortuinlijke Leon Huyn voor te blijven en Alexa Wingate, het sterkste meisje van de dag.

Groep 3

Winnaars Groep 3

Winnaars Groep 3

Groep 3 was een prooi voor de ontketende Andy Huyn. Lange tijd leek hij op een fraaie honderd procent score af te steven: overtuigend versloeg hij iedereen die met hem de degens kruiste. Pas toen de buit binnen was morste hij één puntje. Tweede werd Julia de Roo die zeer verzorgd spel liet zien, nadat ze Leon Reina in de onderlinge partij verslagen had.

Groep 4

Winnaars Groep 4

Winnaars Groep 4

In deze groep waren drie uitblinkers: Jan van Groen , Anthony Huyn en Loran Sahin. Met speels gemak maakten ze gehakt van hun tegenstanders. Al snel werd duidelijk dat het onderling resultaat zou gaan bepalen wie welke prijs mee naar huis zou mogen nemen. Toen Jan beide partijen had gewonnen en Anthony Loran was het duidelijk: één: Jan, twee: Anthony en drie: Loran.

Groep 5

Winnaars Groep 5

Winnaars Groep 5

In groep 5 was het ook heel erg spannend. De geslepen Kavya Raulji en de degelijk spelende Silver Sorber waren hier de smaakmakers. Op onderling resultaat won Kavya uiteindelijk de eerste prijs voor Silver. De derde prijs was voor Ananta die alleen van Kavya en Sorber verloren had.

Groep 6

Winnaars Groep 6

Winnaars Groep 6

Deze groep was de kweekvijver. Hier speelden een aantal grote talenten mee en een aantal absolute beginners. De emoties liepen hoog op. Tafelleider Bas had de grootste moeite om de emoties te beteugelen. Fantastisch! Hoe jong en onervaren de spelers ook waren; ze streden voor elk punt. Niemand kreeg iets cadeau. Toen de kruitdampen opgetrokken waren bleken er drie uitblinkers over die de vloer hadden aangemaakt me de anderen: Ismael, Lucien en Jessie. Toen ook het onderlinge resultaat gelijk bleek te zijn, moest er voor de drie prijzen geloot worden. Lucien mocht uiteindelijk de grootste beker mee naar huis nemen. Deze had de anderen ook niet misstaan.

Alle bekerwinnaars bij elkaar

Alle bekerwinnaars bij elkaar

Conclusie

Het was weer een prachtige happening in Oost. Fijn dat de schaakschool weer een onderdeel is geworden van het GrandPrix circuit. Gelukkig heeft de SGA zijn eerdere fout ingezien en is nu de bron voor, voor een groot deel allochtone schakers, weer aangeboord. Onder leiding van de nog steeds zeer bevlogen toernooiorganisator, Mustapha Eljarmouni, staan ons nog vele prachtige toernooien te wachten. Met dank ook aan al die vrijwilligers die met veel élan het toernooi hebben vormgegeven.

Door Bert Schaefers de toernooidirecteur van 1e GrandPrix Schaakschool Indische buurt.