Chess League Oost en Internetschaken op Playchess

27 januari 2013

Afgelopen zondag was het weer zover; de 1e chess league van 2013. Nadat een week eerder al het officiële Indische Buurt Grandprix was gehouden in de Meevaart, wisten veel kinderen hun weg te vinden naar de speelzaal. Het was dan ook weer een drukte van jewelste. Bij dezen wil ik graag nog alle vrijwilligers bedankten; zonder hun inzet was het onmogelijk geweest om de Chessleague te organiseren. Het was zeker een leuk toernooi; de sfeer was zoals altijd heel gemoedelijk.

Prijswinnaars

Prijswinnaars

Wegens wat vertraging (opgelopen tijdens het maken van de indeling), werd er deze keer 6 rondes gespeeld i.p.v. de gebruikelijke 7. Excuus hiervoor; volgende keer zijn het er weer 7! Hieronder volgt per groep een kort overzicht.

Groep A

Winnaars Groep A

Winnaars Groep A

Het was weer leuk om bekende gezichten voorbij te zien komen, zoals de inmiddels zeer befaamde familie Huyn. Deze keer waren er maar liefst drie, te weten Anthony, Leon en Andy. Van de zeven overige deelnemers was Youssef El Jarmouni ook niet onbekend, evenals Kazimir. Ik had hoge verwachtingen van deze spelers. Het begon als verwacht eigenlijk; de favorieten pakten hun puntjes, opvallend echter was de nog jonge Daniel Kutchoukov, die gezien zijn leeftijd toch wel erg sterk speelt. Ook de – nog jonge – Job Emans deed het niet verkeerd. Aanvankelijk was Sipke toch een echte man van staal en roste door iedereen heen en eindigde dan ook met een prachtige score van 6 uit 6. Petje af!

Youssef deed het ook goed, maar was snel afgeleid en lette niet goed meer op en gaf steeds meer stukken weg en pakten hiermee de nullen, uiteraard. Kazimir Lovink, die overigens jarig was, had vandaag zijn dag niet. Hij speelde degelijke partijen, maar overzag simpele trucjes en verloor derhalve ook sommige potjes. Hij eindigde met een ondermaatse score van 2 uit 6. Kan beter! Leon won ook bijna al zijn partijen, maar helaas liet hij een puntje liggen tegen de jonge Job, waardoor hij zijn zege steeds meer in de verte zag verdwijnen. Hij is immers een der favorieten. Een mooi potjes was dat van Andy Huyn tegen Job Emans in de laatste ronde. Andy stond aanvankelijk een kwaliteit voor (dat betekent eigenlijk dat je 2 punten voorstaat) maar zette zijn koning zodanig vast, dat Job hem enkel een schaakje hoefde te geven om hem mat te zetten. Jammer was het, maar het had nul invloed op de eindstand van Andy. Job echter klom hiermee wel naar de mooie gedeeld derde plek! Aan het einde van de dag waren de top 5 in de groep: 1) Sipke de Boer 2) Andy Huyn 3) Daniel Kutchoukov 4) Job Emans 5) Leon Huyn.

Groep B

Winnaars Groep B

Winnaars Groep B

Groep B werd een strijd tussen de gebroeders Stanley en Jeffrey Huyn. Nadat Stanley van Jeffrey won leek het niet zo spannend meer te worden, maar dat veranderde snel, doordat Houda van Stanley won en de stand weer gelijktrok. In de laatste ronde won Stanley vrij snel en leek het erop dat Jeffrey dat ook zou gaan doen, maar helaas zette hij met 4pionnen van zijn tegenstander pat! Daardoor is Stanley Huyn winnaar geworden van de B met 5punt gevolgd door Jeffrey Huyn met 4,5 punt. Derde is geworden Houda Eljarmouni met 4 punt en 1,5 WP meer dan de nummer4: Jan van Groen. Tot slot werd Jessie Mang 5, met 3,5 punt.

Groep C

Winnaars Groep C

Winnaars Groep C

Ook in groep C werd er keihard gevochten voor de nodige punten. Als je de ingespannen koppies zag dan wist je dat er hard nagedacht werd over de stellingproblemen. Toch was er ook hier al snel een afscheiding tussen de ‘betere’ schaker en de meer beginnertjes. Vooral Amine Alami ging heel goed van start en behaalde het ene na het andere punt binnen. Noavel en Joris van Dijke moesten uiteindelijk met één puntje genoegen nemen. Amine’s zusje Abiya deed het wat beter met 1,5 punt, net als Steven Dong. Jessie Cheug viel net buiten de prijzen met 3 punten. De eerste bekerwinnaar was Saiffeddine Jamaly met 3,5 punt. Ananta en Yassine deelden de derde plek met 4.0 punten, maar Yassine had de onderlinge partij gewonnen. Dan die deksels Ryan Brahim. Het kleine krullenkopje schaakte weer dat de stukken er vanaf vlogen. Maar helaas liet hij zich een keer beetnemen door een herdersmatje en verloor zo een kostbaar puntje. De enige en echte winnaar was dan ook volkomen terecht Amine Alami die al zijn potjes wist te winnen. Toch zagen we ook in groep C uiteindelijk alleen maar tevreden gezichten.

Groep D

Winnaars Groep D

Winnaars Groep D

In groep D was er een grote middenmoot en drie schakertjes die er bovenuit staken. Van de nummers 4 t/m 11 waren de kinderen aan elkaar gewaagd. Er werd onderling van elkaar gewonnen en het waren spannende partijen. Uiteindelijk werd Elysa op weerstandspunten 5e met 3 uit 6. Ze bleef daarmee Louiza en Amir voor die eveneens 3 punten hadden. De nummer 4 was Klaas; hij had een moeizame start maar ging steeds beter spelen en werd met 3,5 punt 4e. De duidelijke top drie bestond uit Krishna, Naeb en Selina. Ze wonnen alle drie alle partijen tegen de overige tegenstanders. Onderling moesten dus de beslissingen vallen. Naeb stond iets voor tegen Krishna, maar hij had een goede koningsaanval en Naeb werd door hem mat gezet. Krishna won ook van Selina en werd daarmee overtuigend 1e met 6 uit 6. In de onderlinge partij van Selina tegen Naeb werd gestreden voor de 2e plaats. Selina stond een dame tegen een toren voor maar had minder tijd. En terwijl ze allebei bijna geen tijd meer hadden viel de vlag van Selina. Naeb won dus en werd dus 2e. Nadat Selina de laatste ronde won, werd zij 3e.

Groep E

Winnaars Groep E

Winnaars Groep E

In de E-groep moest de tafelleider vaak corrigerend optreden. Niet alleen vanwege het vele kabaal dat deze kinderen maakten, ook vanwege de nodige incorrecte zetten die werden gedaan en de rare situaties die daaruit voortvloeiden. De nummers 10 t/m 6 ontliepen elkaar niet zo heel veel. En nadat het stof was neergedaald, zag de top -5 er zo uit. De 5e plaats ging naar Kautar; zij wist 3 punten bijeen te sprokkelen. Op de 4e plek is Ibtissam geëindigd. Zij had een halfje meer en kwam op 3,5 punt. De 3e plek ging naar Ethes, hij had evenveel punten als nummer 2 Houdaifa. Beide heren scoorden 4 punten. Echter, op weerstandspunten is Ethes 3e en Houdaifa 2e. De 1e plek was overtuigend voor Miguel, hij wist al zijn partijen te winnen.

Internet-schaken op Playchess

Tussen de rondes door werd er ook nog uitleg gegeven over internet-schaken op Playchess. De kinderen konden dit volgen op het grote scherm. Tussen de verschillende rondes door werd nog uitleg gegeven over schaken op internet. De kinderen konden dit volgen via een groot scherm in de speelzaal.

playchess demo

Samengevat komt het hierop neer: via www.playchess.com kun je een programma downloaden (klik op “play for free”). Dit programma moet je installeren (werkt helaas alleen onder windows en niet onder MAC). Als je dat gedaan hebt klik je op het playchess-icoontje. Dan klik je op login als guest (of als je een code hebt, maak dan een nieuw account aan).

demo playchess

Daarna kun je aan de rechter kant van het scherm klikken op grote speelzaal. Hier kun je online potjes schaken tegen andere mensen in de wereld. Voor meer info zie:
• http://www.schaakbond.nl/internetschaak/info/installatie
• http://www.susendian.nl/playchess/

Het was een mooie dag en hopelijk weer tot de volgende Chess League in west op 17 februari