Chess League opnieuw een succes

Op zondag 26 februari vond de tweede editie van de Chess League 2012 plaats. Dit keer opende het Cygnus Gymnasium vriendelijk zijn deuren om ruim veertig kinderen binnen te laten. Wij hopen wel dat de overige edities in de Meevaart kunnen worden georganiseerd; een dergelijke continuïteit is wel zo gemakkelijk voor alle betrokkenen!

Er werd begonnen om een uur of twee. Wederom speelden de kinderen in drie groepen, die op leeftijd en speelsterkte waren ingedeeld. De derde en grootste groep bestond uit de jongste kinderen. Veel kinderen waren pas zes of zelfs jonger, en moesten staan om “lange” zetten uit te voeren. Voor sommigen was het allemaal nieuw, zij speelden vrolijk hun potjes en stelden onderweg geslagen stukken naast het bord op in mooi gerangschikte rijen. Aan het eind werd er vaak samen gekeken waar de aangevallen koning nog zoal heen zou kunnen gaan, en pas als zowel wit als zwart alle naburige velden had bestudeerd én afgewezen, werden de handen geschud.

groep 3

groep 3

Een aantal spelertjes liet zien al een stuk sterker te zijn. De talentjes Jeffrey Huyn, Matteo van Cleef en Wallid El Yahyaoui wonnen van iedereen, en Jeffrey won van Matteo, Matteo van Wallid en Wallid van Jeffrey. Zo gingen ze gezamenlijk met 5 punten de laatste ronde in. Wallid moest tegen de talentvolle Loran Sahin, die liet zien dat hij al wat toernooiervaring heeft en won. Zo eindigden Jeffrey en Matteo met zijn tweeën bovenaan en Wallid derde; Jeffrey werd eerste op weerstandspunten. Heel knap was de vierde plaats van de kleine Bodi Doornewaard.

1e Jeffrey Huyn
2e Matteo v. Cleef
3e Wallid El Yahiaoui
4e Bodi Doornewaard
5e Loran Sahin

groep 2

groep 2


In de tweede groep zaten de al wat grotere kinderen. Het was een heel gemêleerd gezelschap, met veel goede schakers. Er werd bijvoorbeeld door een enkeling zelfs genoteerd en de meest serieuze openingen kwamen al voorbij: zo zagen wij ergens twee spelertjes, die in de middenmoot stonden, een tiental zetjes uit een hoofdvariant van de Franse Verdediging afraffelen alsof het niets was. Ook bij het arbitreren schemerde een
sluimerende klasse door; er moesten enkele technische eindspelen worden beoordeeld die ook voor sterke(re) schakers bepaald geen abc’tje zijn! Denk bijvoorbeeld aan een toren tegen een loper met pionnen op één vleugel of zelfs een eindspel van twee lopers tegen één paard!

Hoewel hij in de laatste ronde nog wel een achterstand van twee stukken moest goedmaken, bleek Stanley Huyn de sterkste schaker en hij streek de beker voor de eerste prijs op. Hij en zijn broers, neven en nichten haalden veel bekers op in alledrie de groepen. Wat een leuke schaakfamilie!

1e Stanley Huyn
2e Anthony Huyn
3e Baskoro Rahman
4e Paul Berkhout
5e Mohammed Akahayad

groep 1

groep 1

In de hoogste groep schoof ditmaal zelfs een speler van nationale klasse aan. Maarten Hoeneveld, 8 jaar oud, kwam rechtstreeks van een afgetekende winst bij het PK D (kinderen t/m 12 jaar dus!) van Amsterdam en wilde ook bij de Chess League laten zien wat voor een reusachtig talent hij is. En wat denkt u? Met zijn energieke gambietspel met wit blies Maarten menige tegenstander overhoop en ook in positionele stellingen liet hij zien hoe ver hij is. Amsterdam houdt hem in de gaten… En dat geldt zeker ook voor de nog jongere Everett Smith, die de laatste tijd het ene opvallende resultaat na het andere haalt. Everett haalde 6 punten.

In de eerste groep zaten veel sterke schakers, een teken dat de Chess League een vaste plaats heeft veroverd in het Amsterdamse jeugdschaak. Wij zien de heren Hoeneveld, Smith, Huyn (allemaal!), Pham graag terug de volgende keer! De menging van de lokale jeugd uit onder meer de indische buurt met de Amsterdamse clubschakertjes is uniek voor de Chess League en zo waardevol! Mustapha mag trots zijn op dit resultaat!

1e Maarten Hoeneveld
2e Everett Smith
3e Leon Huyn
4e Andy Huyn
5e Youssef Eljarmouni

Het toernooi was rond 17:30 uur afgelopen. Alle kinderen hebben het weer een hartstikke leuk toernooi gevonden. En nadat de prijsuitreiking was geweest en alle spelers een vaantje hebben gekregen, ging iedereen huiswaarts. Tot 25 maart.

alle prijswinnaars

alle prijswinnaars

Met dank aan Allaert, Sietske, Ticho, Roger, Karel, Tigran, Tim, Florian en Mustapha
Toernooileider Florian Jacobs & Organisator Mustapha Eljarmouni
Geschreven door Florian Jacobs en aangepast door Tigran Spaan